BBC Panorama-programmet som sändes torsdagen den 19 juli 2012 med namnet “Sanningen om sportprodukter” kan vara ett “ögonöppnare” för flera. Jag antog att det hade varit ett utmärkt program och att jag drog följande slutsatser att vi måste:

Forskningsprojekt

Forskningsprojektuppmuntra bra forskningsprojekt för att tillhandahålla god vetenskaplig bevisning,
uppmuntra politiska beslutsfattare att idrottsvetenskap och medicin ska finansieras med sin egen speciella finansieringsström, och
framför allt, låt oss använda vår förnuft och inte bli svängda av smart marknadsföring: äta en hälsosam kost, träna förnuftigt och höra våra kroppar, dricka när och när våra kroppar säger att vi är törsta.

Jag måste erkänna att jag brukade bli förvånad över att upptäcka att för mycket dricksvatten i sällsynta fall ofta är dödligt. Förra året dog 16 personer genom överdrickande och ytterligare 1600 blev kritiskt sjuka.

BMJ-dokumentet som ligger till grund för detta program gör också intressant läsning.

Nya regler

Lyckligtvis, med nya regler, måste många påståenden om sportprodukter tas bort i början av 2013 eftersom deras påståenden inte har godkänts av ecu Food Safety Authority (EFSA). Av 100 anspråk som lämnats in till EFSA behöver de bara godkännas 6 och dessa hänvisar till koffein och kreatinin.

Graeme Obree, en racercyklist, annars kallad “The Flying Scotsman”, slog två gånger planetstundrekordet, i juli 1993 och april 1994, och var enskild jaktvärldsmästare 1993 och 1995. inom Panorama-programmet säger han att hans energimat under denna tid var bröd och sylt, och för återhydrering drack han vatten. Han nämnde också att innan han går ut på träning lämnar han ut bröd, konserverade sardiner och broccoli. När han återvänder går brödet in i brödrosten, sardinerna sprids på toasten och därför kokas broccoli i mikrovågsugnen. detta är ofta hans recept för återhämtning efter träning: enkelt, effektivt och billigt!

Så vilken kraftmat och dryck kommer våra olympier att ta och kan det hjälpa dem att vinna?

Leave a Reply

Your email address will not be published.