General

Swedish Lunch Disco

När det handlar om lunchpauser, vill laissez-faire fransmännen ta två timmar av sin arbetsdag för att njuta av maten inom sällskapet med kollegor medan arbetsnarkomaner föredrar att äta ensam framför sina datorer. Tja, i Sverige har vi en helt annan atmosfär. Här avgår fler och fler arbetare både avslappnade luncher och ”al-desko” -mat till förmån för raves dagtid.

Ideell diskotek lunch evenemang

Det började under hösten 2010 när 14 vänner bestämde sig för att ta bort sina lunchpauser i sitt kontorsgarage. De kallade deras samling “Lunch Beat.” När rykten om denna bokstavligen underjordiska rörelse spridte sig, blev fler och fler med. Idag arrangeras Lunch Beat-evenemang av en kärna av arrangörer på arenor runt om i Sverige och lockar upp till 600 personer när som helst, och copycatklubbar skjuter upp över hela Europa. Lunch Beat-evenemang ordnas ofta av en person, grupp eller företag var som helst i världen så länge eftersom arrangörerna respekterar grundarnas manifest, en inventering av tio regler som exempelvis anger att Lunch Beat-diskotek måste vara ideella evenemang, händer kl. lunch, ha 60 minuter långa DJ-apparater och inkludera en takeaway-måltid. 2011 erkändes ”lunchdisko” officiellt som ett ersättningsord av Svenska språkrådet. den väsentliga idén bakom Lunch Beat är att arbetare tar en timmesamtal i mitten av dagen för att frigöra sig inom sällskap med andra dansentusiaster. Grundarna har kallat det ”din veckas viktigaste affärslunch” och säger att de måste skapa ett sätt att vara gemenskap bland deltagarna. Men diskoteken är inte avsedda att vara stora nätverksmöjligheter. När allt kommer omkring är den fjärde regeln i manifestet “Du nämner inte ditt jobb på Lunch Beat.” Istället är målet att förkroppsliga “lekfullhet, delaktighet och gemenskap”, skriver grundarna. Det är nästan tänkt att glömma ditt jobb så att du känner dig energisk och inspirerad när du återvänder till ditt skrivbord.

Lunch Beat återskapar nattklubbar

Med sina stroboskoplampor, rökmaskiner, skraj väggprojektioner, bultande teknomusik och trångt golv full av nävepumpande, svettdroppande festar, återskapar Lunch Beat atmosfären på nattklubbar. Arrangörer letar efter utrymmen där det inte finns massor av åskådare eller förbipasserande, eftersom de behöver dansare, inte gawkers. Festen börjar omedelbart vid middagstid och slutar 13:00 skarp. Och medan en smörgås, frukt och vatten ingår i biljettpriset är droger och alkohol strängt förbjudet.

Jag deltog i den senaste Lunch Beat den 24 april i Stockholm. Det hände under ett rum med mörkläggda fönster i Kulturhuset, en mångsidig kulturplats i stadens kommersiella centrum. Partiet lockade alla slags yrkesverksamma: ingenjörer, försäkringsmäklare, formgivare och välgörenhetsarbetare. en av Lunch Beat-grundarna, Daniel Odelstad, sa att festerna “ger vilseledelsen liknelsen om att svenskar aldrig dansar nykter.” DJ Johannes Drakenberg instämde. “Alla dansade från det ögonblick jag började spela”, sa han. ”Jag hade inte förväntat mig att gänget skulle ha så mycket energi att slå till tribal techno mitt i en arbetsdag. det här är ofta mycket roligare än att spela på nattklubbar. ”