Anders Larsson: Tävling som nyckel till framgång i svensk hockey

Anders Larsson om att tävla och vinna som nyckel till framgång i svensk hockey.
Anders Larsson om att tävla och vinna som nyckel till framgång i svensk hockey.

Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet, betonar vikten av att lyfta fram tävlingsmomentet för att stärka svensk hockey. I sin senaste krönika reflekterar han över hur Sverige kan ta nästa steg mot att bli bäst i världen – ett strategiskt mål som fortfarande känns avlägset.

Sverige i toppen, men inte bäst

Efter JVM i Ottawa, där Sverige slutade på en besvikelse fjärdeplats, konstaterar Larsson att Sverige ofta når toppen, men saknar det lilla extra för att vinna de avgörande matcherna. Han lyfter fram statistik som visar att Sverige bara har vunnit JVM två gånger på nästan 50 år.

Larsson erkänner att svensk hockey gör mycket rätt, men understryker att det inte räcker:

”Vi måste våga prata om tävlingen. Att säga att man vill tävla och vinna ska vara något positivt.”

Synen på tävling i svensk idrott

Larsson pekar på att tävling ibland uppfattas som något negativt i svensk idrott. Han menar dock att tävling och glädje går hand i hand, och att det är viktigt att unga lär sig både vinna och förlora.

Han skriver:

”Att tävla är att ha roligt. En del av hockeyn, liksom av idrotten i stort, är att lära sig att vinna, men också att lära sig förlora. Det är något man har nytta av i hela livet.”

En ny sportslig strategi för svensk hockey

För att stärka svensk hockey presenterar Larsson flera initiativ:

  • Anställning av Mike Helber: Med rollen som strategisk sportchef ska Helber driva frågor som tävling på J18- och J20-nivå, utbildningssatsningar och begränsningar av utländska spelare.
  • Samarbete mellan regioner och distrikt: Svenska Ishockeyförbundet vill arbeta tillsammans med alla nivåer för att nå målet att bli bäst i världen.

Larsson betonar att förbundet måste kombinera tävling med utveckling redan från unga år.

Damernas hockey på stark frammarsch

Larsson uppmärksammar också de svenska damernas prestationer, trots en fjärdeplats i J18-VM. Han hyllar de svenska spelarnas framsteg och den ökande populariteten för damhockey:

”Det vi såg nu är i hög grad en produkt av den starka utvecklingen. Förra året passerade vi 10 000 licensierade spelare på damsidan.”

Ett spännande hockeyår väntar

Avslutningsvis ser Larsson fram emot ett händelserikt hockeyår 2025, med stora turneringar som Damkronornas OS-kval, Beijer Hockey Games och VM i Sverige och Danmark.

”Vi har en supervår framför oss, och jag välkomnar alla till ett fullmatat och spännande hockeyår.”

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *